Informatie voor gemeenten

Het is belangrijk dat jongeren hun taakstraf in hun eigen gemeente uitvoeren. Het helpt om dit te doen in hun eigen woonplaats of anders zo dicht mogelijk bij de plek waar zij hun strafbare feit gepleegd hebben. Iets terugdoen voor de maatschappij, dicht bij zijn directe leefwereld, maakt de meeste indruk op een jongere. Daarnaast heeft het een preventieve functie wanneer andere jongeren zien dat strafbaar gedrag gevolgen heeft.

Gemeenten willen graag maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo), hierin past taakstrafbegeleiding goed. De gemeente kan dit meenemen in de verantwoording naar de lokale politiek en richting de inwoners.

Maatschappelijk belang

Het begeleiden van een jongere met een taakstraf heeft een groot maatschappelijk belang. Het helpt te voorkomen dat jongeren opnieuw de fout in gaan. Bijvoorbeeld door ze zelfinzicht te geven, nuttige competenties te laten ontwikkelen en een normaal leefritme en werkervaring te bieden. Door een jongere met een taakstraf te begeleiden, draagt een gemeente dus bij aan betere kansen voor de toekomst van de jongere. Ook zet de gemeente zich hierdoor in voor een veiligere samenleving.

De gemeente heeft veel mogelijkheden

Gemeenten kunnen veel jongeren helpen. Ze beschikken namelijk over veel geschikte projectplaatsen. Bijvoorbeeld werkplekken voor jongeren die gebruik maken van dagbesteding; deze kunnen ook worden ingezet voor de uitvoering van taakstraffen. Maar ook een plek in de groenvoorziening, op een kinderboerderij, een sociale werkvoorziening of de milieustraat biedt veel mogelijkheden.

Voordelen voor de gemeente

De projectplaats krijgt tijdelijk een helpende hand bij het dagelijks werk. De jongeren zijn meestal snel in te zetten voor werkzaamheden die weinig inwerktijd nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaken, opruimen en kleine klusjes die zijn blijven liggen. De jongere krijgt geen loon voor dit werk, dus zijn inzet kost de projectplaats geen geld.

Om een jongere goed te bij te staan is een taakstrafbegeleider nodig die tijdens zijn werkuren voldoende tijd heeft om de jongere te begeleiden. Naast tijd is het belangrijk dat de begeleider affiniteit heeft met jongeren, tegen een stootje kan, grenzen kan stellen en tegelijk met enthousiasme en humor de jongere tegemoet kan treden. Het kan voor een begeleider een mooie uitdaging zijn om op deze manier zijn/haar sturende kwaliteiten verder te ontwikkelen.

Hoe wordt een match gemaakt?

De coördinator taakstraffen van de RvdK zorgt dat een jongere op de juiste plek terechtkomt. Hij of zij houdt toezicht en houdt in de gaten of de jongere de taakstraf goed uitvoert op de projectplaats. Als er problemen zijn, dan kan de taakstrafbegeleider van de projectplaats altijd contact opnemen met de coördinator taakstraffen en om hulp vragen. Vaak volgt dan een gesprek met de  jongere en kan de taakstraf eventueel worden stopgezet.

Voorbeelden uit de praktijk

Enthousiast geworden?

Neem contact met ons op via het formulier.